En ergonomisk arbetsplats för dig

Oavsett vad du jobbar med så är det extremt viktigt att tänka på att arbetsplatsen ska vara ergonomisk. Detta för att gynna dig och din hälsa. Ergonomi handlar om att förhindra risker för ohälsa och olycksfall.

Ergonomisk stol

En bra början att gå in på är arbetsplatser med skrivbordsmiljöer. Detta då man alltid, eller oftast, sitter ner dag in och dag ut. Då är det extremt viktigt att ha rätt utrustning för maximal ergonomi och komfort. Stolen man använder sig av då är extremt viktig för att du ska få rätt hållning i kroppen när man sitter under längre tider. En ergonomisk stol är där du kan höja och sänka den, ändra ryggstödet, och även ändra handtaget för att stolen ska anpassas efter dig. En annan typ av ergonomisk stol är en så kallad sadelstol. Detta är en stol utan ryggstöd, där du själv får sitta rakryggad och är höj och sänkbar utan armstöd. Andra typer av stolar som är ryggstödslösa är industristolar, de efterliknar sadelstolar men är mer anpassade för industrimiljöer.

Tangentbord och mus

Inom arbetsplatser med skrivbordsmiljöer hittar man alltid tangentbord och datormöss. Att dessa är ergonomiska är också viktigt, speciellt för handleder, armar och axlar. Ergonomiska tangentbord och möss kommer i en mängd olika former och storlekar. En ergonomisk och hygienisk mus kan till exempel vara anpassad så din muskel i underarmen, flexor carpi ulnaris, är ner mot skrivbordet vilket gör att handen står upp på skrivbordet. Detta så att det inte blir spänt och mer avslappnad i handleden och hela underarmen. Ergonomiska kan tangent kommer också i olika former, till exempel tangentbord som är delad i två delar så att man kan passa hur det är placerat så dina händer följer med underarmen, istället för att konstant vara vridna. Detta också för att slappna av muskler och släppa på spänningar och i längden minska risken för att få smärtor.

Halkskyddsmattor

Dessa återfinns mest i industrimiljöer och kassamiljöer, men även i skrivbordsmiljöer. Detta för att fötterna ska få ett mjukare underlag att stå på samt för att minimera halkrisk och halkskador. Även dessa kommer de i olika storlekar för att täcka rätt yta där det är en större halkrisk. För att uppnå alla krav och behov på en arbetsplats kommer de i olika material och även med olika egenskaper. Med rätt halkskyddsmatta, eller allmänt arbetsplatsmatta, minskar man påfrestning som läggs på ben, fötter, rygg och höfter. Inte bara minskar mattan på belastning som läggs på dessa delar av kroppen, men de leder även till att du orkar med hela arbetsdagar samt att de motverkar trötthet och ökar din koncentrationsförmåga.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *