Den nya trenden bland arbetsgivare: Bakgrundskontroller av arbetssökande

Den nya trenden bland arbetsgivare: Bakgrundskontroller av arbetssökande

Det blir allt vanligare att arbetsgivare gör en bakgrundskontroll av potentiella anställda. Det finns många fördelar med att göra detta, bland annat att det är snabbt och enkelt. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera varför arbetsgivare gör bakgrundskontroller och vad de letar efter. Vi kommer också att ge tips om hur du bäst förbereder dig för en bakgrundskontroll om du söker jobb.

Anledning till bakgrundskontroll

Det finns många anledningar till att arbetsgivare väljer att göra en bakgrundskontroll av en sökande. De kan söka efter brottsregister, information om tidigare anställningar eller bara för att kontrollera utbildning och kvalifikationer. I vissa fall är arbetsgivare skyldiga enligt lag att göra en bakgrundskontroll, t.ex. när de arbetar med utsatta befolkningsgrupper.

All information behöver inte vara negativ

Bakgrundsanalys kan vara till stor hjälp för arbetsgivare som vill försäkra sig om att de anställer rätt person för jobbet. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte all information som avslöjas i en bakgrundskontroll är negativ. En arbetsgivare bör alltid ta hänsyn till sammanhanget för all information som avslöjas innan han eller hon fattar ett beslut om en sökande.

Hur kan jag förbereda mig?

Om du ansöker om ett jobb och vet att arbetsgivaren kommer att göra en bakgrundskontroll finns det vissa saker du kan göra för att förbereda dig. För det första bör du gå igenom dina egna journaler för att se till att det inte finns något som kan misstolkas eller användas mot dig. Om det finns något i ditt förflutna som du är orolig för, var beredd att förklara det i en positiv anda. Du bör också kontakta dina referenser och låta dem veta att de kan komma att kontaktas som en del av bakgrundskontrollen.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *