Moderna metoder för höghöjdsarbeten

Moderna metoder för höghöjdsarbeten

I byggbranschen utför man ofta arbeten då man befinner sig flera meter över marken. Det kan till exempel handla om att lägga tak, måla eller rengöra en högre byggnad. När sådana arbeten utförs är säkerheten väldigt viktig, och det finns flera olika metoder som används för att åstadkomma detta.

Byggnadsställningar

En vanlig metod för höghöjdsarbeten är att använda sig av byggnadsställningar. Under ett sådant arbete kan man antingen använda sig av en mindre ställning som är ihopfällbar, eller en större ställning som man monterar ihop. Vissa ställningar är även anpassade för ett specifikt arbete. 

Det som är bra med byggnadsställningar är att man kan montera och/eller justera dem efter just den höjden som arbetet ska utföras på. De är även väldigt stabila och klarar av en hög belastning.

Skylift

En annan metod är att använda sig av en skylift. Skyliften består av en plattform som sitter på änden av en bom, som är monterad på antingen en vagn eller ett lastbilschassi. Plattformen är oftast ganska stor och kan hålla flera arbetare.

Precis som byggnadsställningar är skyliftar stabila och klarar av en hög belastning. Det som är extra bra är att det blir mindre krångel med en skylift eftersom den är motoriserad, och man kan anpassa höjden väldigt enkelt.

Klättring

En av de absolut bästa metoderna för arbeten på hög höjd är klättring med rep. Denna metoden utvecklades inom bergsklättring, men fungerar även utmärkt inom byggbranschen. Till skillnad från att använda sig av byggställningar eller skylift, så kan man lätt komma åt de olika ställena på en byggnad som kräver arbete. Ett företag som specialiserar sig inom klätterteknik i Stockholm är Arbetsklättring.se. Med hjälp av denna metoden kan de fixa många olika arbeten på byggnader utan problem. Om du är ute efter fasadtvätt eller fasadmålning i Stockholm kan du kolla in tjänsterna på deras hemsida. 

Arbete med hjälp av klättring är inget som vem som helst kan utföra, eftersom det kräver mycket säkerhet. Arbetarna inom industriklättring går igenom utbildningar för att man ska vara säker på att allting genomförs på rätt sätt. Som privatperson eller företag kan man dock som sagt hyra klättrare som utför arbetet som behövs, och då utförs det på smidigast möjliga sätt.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *