Herman Millers historia: Amerikansktillverkade kvalitetsmöbler

Herman Millers historia: Amerikansktillverkade kvalitetsmöbler

Herman Miller är ett amerikanskt varumärke med en lång historia som går tillbaka till 1905 då företaget grundades som Star Furniture Company. Redan från början hade företaget ett starkt fokus på hög kvalitet, även om det tillverkade en helt annan typ av möbler än de välkända ergonomiska kontorsstolar vi ser idag. Under sina tidiga år fokuserade Herman Miller på att producera möbler i traditionell stil som var byggda för att hålla länge.

År 1923 tog D.J. De Pree över familjens krisande möbelföretag och döpte om det till Herman Miller, efter sin svärfar. Under De Prees ledning började företaget experimentera med nya material och produktionsmetoder och utveckla en mer modern estetik. Dessa förändringar gav resultat; i mitten av 1930-talet var Herman Miller en av de mest framgångsrika möbeltillverkarna i USA.

Under andra världskriget ändrade Herman Miller sin inriktning till att tillverka artiklar för krigsansträngningarna, t.ex. flygplansdelar och sjukhusutrustning. Efter krigsslutet återgick företaget till sina rötter, nämligen att tillverka möbler av hög kvalitet. På 1950-talet samarbetade Herman Miller med designlegendarerna Charles och Ray Eames för att tillverka ikoniska föremål som Eames Lounge Chair and Ottoman. Dessa möbler bidrog till att sätta Herman Miller på kartan som en ledare inom modern design.

Idag fortsätter Herman Miller att producera vackra, välgjorda kontorsmöbler som älskas av designintresserade över hela världen. Företaget har också utökat sin räckvidd till att inte bara omfatta möbler för bostäder, utan erbjuder nu ett brett utbud av produkter för arbetsplatser, vårdinrättningar och andra typer av företag.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *