Varför du ska byta till ett lätt brunnslock

Varför du ska byta till ett lätt brunnslock

Många slambrunnar som finns idag har mycket tunga betonglock. Vikten på locken kan vara upp till 200 kg. Tunga brunnslock kan vara en betydande börda och hög risk för dem som måste tömma brunnen. Av arbetsmiljöskäl måste därför locket numera vara tillverkat av ett lättviktigt material som exempelvis plast och ska bara kunna öppnas av en person. För att underlätta hanteringen av större brunnslock har Kombi Ringen utvecklat ett sortiment av lättviktiga plastlock för att eliminera risken för skador från dragkraft och krossning. Arbetsmiljöverket har skärpt arbetsmiljökraven för avloppsrening. Om locket kan tas bort bör vikten för att lyfta locket inte överstiga 15 kg eller 25 kg. Motsvarande betonglock väger 70-80 kg.

Kombi Ringen, tillverkare av brunnslock, har levererat plastlock i nästan 50 år för att hålla skandinaviska brunnslock på plats. Under de senaste åren har Kombi Ringen utökat sin produktlinje med praktiska och lätta material.

Kombi Ringen ville utmana traditionella produkter som är tunga och svåra att hantera under installation och efterbehandling. Många städer har infört merkostnader för tomma brunnar om locken inte är gjorda av lätta material. Du kan undvika denna kostnad genom att byta ut kåpan mot en lättare.

För att underlätta hantering av stora brunnar och brunnslock finns det många typer av plastlock, och andra lätta brunnslock, på marknaden med små variationer som eliminerar risken för skada för den person som måste hantera brunnslocken. Men om du befinner dig nära en brunn eller en septiktank bibehålls säkerheten för att undvika olyckor. Arbetsmiljöverket har angett en maxvikt på 15 kg för klyftor, eftersom det förstärker arbetsmiljökraven för slamavlopp som gäller för skydd som behöver höjas.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *