Skillnaden mellan lån med och utan säkerhet

Skillnaden mellan lån med och utan säkerhet

I grunden finns det två typer av lån: lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Lån med säkerhet är de som kräver att du ställer någon form av garanti för att du ska betala tillbaka lånet. Detta kan vara en fastighet, ett fordon eller något annat värdefullt som banken kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet. 

Lån utan säkerhet är dem lån som inte kräver någon form av garanti från dig. Istället baseras det på din kreditvärdighet och din förmåga att betala tillbaka lånet. Om det här är något du överväger är det mycket viktigt att du först jämför lån utan säkerhet och därmed se till att du får det bästa avtalet för din ekonomi.

Vad ska man tänka på gällande lån utan säkerhet

Fördelen med lån utan säkerhet är att de riktar sig till alla. Du behöver inte ha tillgångar som bil eller bostad för att kunna ansöka och beviljas lån. Hela processen från ansökan till utbetalning kan också gå väldigt fort om allt är som det ska. Den här typen av lån är väldigt bra för akuta situationer om du skulle behöva extra pengar. Det finns också många långivare att jämföra så det finns möjligheter att påverka villkoren som ränta och återbetalningstid på lånet. När du ska ta ett lån är det alltid bra att jämföra lån. Använd en låneförmedlare, som exempelvis Axo Finans. De jämför lån från flera banker och långivare samtigit så att du kan hitta den bästa räntan och villkoren på lån. 

Hur mycket kan man låna utan säkerhet?

En del långivare sätter gränsen omkring 5000 kr medan andra sträcker sig upp till 600 000 kr. Det är upp till varje enskild långivare att bestämma hur mycket de lånar ut om det inte finns något säkerhet som garanterar lånets återbetalning. 

Lånebeloppet kommer också att anpassas efter ditt kreditvärde. Är ditt kreditvärde lågt kommer det återspeglas i ett lägre lånebelopp. Har du däremot ett bättre kreditvärde är det sannolikt att du får låna mer pengar. Det är ytters sällan du kan få samma belopp som om du ansökte om ett lån med säkerhet.

Överväg riskerna innan du tar lån utan säkerhet

Att låna pengar utan säkerhet är inte riskfritt. Om du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån och följa återbetalningsplanen kan det bli  dyrare i längden när man inkluderar ordinarie räntan, fördröjningsränta och förseningsavgifter i kostnaden. Det är lätt att hamna i skuldfällan i dessa situationer. 

Se till att du verkligen har råd att ta lånet och har en plan för hur du ska betala tillbaka hela summan i tid. Om du verkligen behöver ansöka om lån, gör då mycket research innan genom att jämföra lån och långivare så att du får lån med bästa förutsättningarna för dig.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *