Möbelfärg: Så här väljer du rätt sort

Möbelfärg: Så här väljer du rätt sort

Så här väljer du rätt sorts möbelfärg. Färgen på dina möbler kan göra en stor skillnad i utseendet även på ditt hem. Men att välja rätt färg kan vara en utmaning. Vad ska man tänka på och hur kan man hitta rätt möbelfärg som passar ens stil och personlighet?

Tänk på detta när du målar med möbelfärger

 1. Tänk på rummets syfte även när du målar dina möbler
  Först och främst bör du tänka på rummets syfte. Färger kan påverka humöret och skapa en speciell stämning. Vill du ha ett lugnt och avslappnat sovrum kan du välja lugna färger som beige, grått eller blått. För ett livfullt vardagsrum kan starkare möbelfärger som rött eller orange ge energi och livlighet.
 2. Matcha med befintlig inredning
  Kanske har du redan en tydlig inredningsstil i hemmet. Se till att de nya möblerna du väljer passar ihop med det befintliga inredningen. Enklast är att välja möbelfärger som matchar eller kompletterar befintliga möbler och accessoarer. Om du har en ljus soffa kan det vara fint med mörka stolar och tv-bänk i trä, till exempel.
 3. Fokusera på din personligt stil
  Om du vill ha möbler som är unika och speglar din personliga stil, tveka inte att välja en annan färg än vad som är mest populärt just nu. Tänk på vilka färger du gillar och vad som passar din personliga stil. Kanske vill du ha något i en pastellfärg som är mjuk och romantisk, eller något i en mer kraftfull färg som drar blickarna till sig.

Glöm inte bort detta när du målar om dina möbler

 1. Prova din möbelfärg i verkligheten
  Att välja rätt möbelfärg är inte alltid så lätt som det verkar. Att testa färger i verkligheten är en säker metod för att se om färgen faktiskt passar ihop med din inredning och stil. Prova gärna färgprover i butik eller beställ hem prover för att se hur färgerna ser ut i rummet.
 2. Tänk långsiktigt när du väljer möbelfärg
  Ett sista tips är att tänka på lång sikt. Möbler är en investering och det är ofta inte billigt att byta ut dem. Tänk därför på om du kommer att tröttna på färgen om några månader eller om du fortfarande kommer att tycka om möbelfärgen om några år. Om du väljer en neutral färg är det ofta en säker investering eftersom dem passar in överallt och kan kombineras med andra färger.

Hur du väljer rätt möbelfärger

Att välja rätt färg på dina möbler är ingen lätt uppgift, men med dessa tips kan det bli enklare. Tänk på rummets syfte, matcha med befintlig inredning och framför allt fokusera på din personliga stil.

Att testa färgprover i verkligheten är också ett tips som hjälper dig att se hur det kommer att se ut i ditt hem. Kom också ihåg att tänka långsiktigt när du väljer möbelfärg. På så sätt kan du vara nöjd med dina möbler i många år framöver.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *