Laddning av din elbil – Vilka kablar behöver jag?

Laddning av din elbil – Vilka kablar behöver jag?

Om du är den stolta ägaren av en elbil vet du att det är ett måste att ladda den. Men när det finns så många olika typer av laddningskablar, hur vet du då vilken kabel som är rätt för din elbil? För att underlätta processen är det viktigt att förstå EU:s krav på laddkabel av typ 2 och veta vilken typ (1 eller 2) din bil har. Låt oss ta en närmare titt på de typer av laddkablar som finns tillgängliga och hur du identifierar vilken som är bäst för din elbil.

Typ av laddningskablar

De två huvudsakliga typerna av laddningskabel för elbilar är typ 1 och typ 2. Typ 1-kabeln (ibland kallad J1772) är en enfasig växelströmsanslutning som ger upp till 16A ström för långsam eller snabb växelströmsladdning. Den här typen av kabel fungerar med alla bilar som har en typ 1-laddningsport, som äldre Nissan Leaf-modeller. Den andra kabeltypen kallas för typ 2-kontakt (eller Mennekes-kontakt). Detta är en växelströmskontakt som används i hela Europa och stöder både enfasig och trefasig växelström för snabbladdning. Alla nya bilar som säljs i Sverige måste ha den här kontakten som standard och de flesta bilar har den här typen av kontakt installerad i sina fordon.

Känna till ditt fordons laddningsport

När du väljer lämplig laddare för ditt fordon måste du först identifiera vilken typ av laddningsport ditt fordon har – antingen typ 1 eller typ 2. För att ta reda på vilken typ du för närvarande har, kontrollera dokumentationen som följde med din elbil eller kontakta din lokala återförsäljare där du köpte fordonet. Du kan också titta på utsidan av själva laddningsporten – de flesta laddningsportar är märkta med antingen en ”Typ 1”- eller ”Typ 2”-klisterlapp direkt på dem. När du vet vilken typ av laddningsport du har kan du sedan välja lämplig laddare utifrån dess kompatibilitet med fordonets typ av laddningsport.

Om du ser till att du använder rätt laddare för din elbil kan du spara tid och energi när det är dags att ladda batteriet. Genom att förstå kravet på typ 2-laddare i Sverige samt veta vilken typ (1 eller 2) av laddare som passar bäst till ditt fordon kan du se till att du får exakt vad du behöver så att laddningen blir så enkel och stressfri som möjligt! Oavsett om det är en typ 1 eller typ 2 laddare – se till att det laddningsalternativ du väljer uppfyller alla säkerhetskrav så att du kan njuta av bekymmersfri laddning varje gång med en laddare från EVchargeplus!

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *