Fotogenlyktor och oljelampor

Fotogenlyktor och oljelampor

Idag kallas den klassiska fotogenlampan alltmer som en oljelampa eftersom de nu oftare används med lampolja istället för fotogen. Lampolja är ett renare bränsle som är mer miljövänligt och smutsar mindre ut på glödlampor och lampglas. Alla våra elektriska lampor har en spänning på 230 V, om inte annat anges. För oljelampor och lyktor används den bästa lampoljan för att förhindra sot i glaset. Tanken ska aldrig fyllas mer än 3/4 full, eftersom det kan leda till att den läcker när bränslet värms upp.

Flaggskeppets båtar är alla handgjorda och färdigbyggda. Båtarna brukar oftast vara gjorda i trä men finns i plast och metall också. I deras sortiment finns många olika båtmodeller.

Oljelampan är förmodligen en av de äldsta lamporna som används av människor. I början var det inget annat än en lerskål eller en ihålig sten som hjärttråden placerades på, och i kanten av den fick hjärtat absorbera den brända oljan.

Oljelampan uppfanns av Hieronymus Cardanus på 1500-talet, och den kom först mer än 200 år senare efter upptäckten med några förbättringar.

Fotogenlampor var den vanligaste typen av lampa i slutet av 1800-talet och något fram till 1900-talet började senare elektrisk ljus bli vanligare. Det finns fortfarande människor som använder oljelampor och fotogenlampor.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *