Fördelarna med vattenskärning av dina produkter

Fördelarna med vattenskärning av dina produkter

Har du funderat på att börja använda den smidiga och energieffektiva tekniken med vattenskärning? Tekniken vattenskärning kallas även vattenstråleskärning och är ett energimässigt effektivare sätt samt ett väldigt bra alternativ till laserskärning. När det gäller att skära material finns det några olika alternativ.

Två av de mest populära metoderna när man vill skära ut material från ett plåtstycke och det är laserskärning samt vattenskärning. Men vad är skillnaden mellan de två och vilket är egentligen det bästa alternativet för ditt projekt? För att förstå skillnaderna så finns det flera fördelar med vattenskärning och hur det kan användas som ett alternativ till laserskärning.

Beroende på vilket slutresultat du vill ha på din produkt så kan valet av skärningsteknik vara avgörande

Både laserskärning och vattenskärning använder en högpresterande stråle för att skära igenom material. Det är dock där som likheterna tar slut. Laserskärning fungerar genom att en fokuserad ljusstråle används för att värma upp och smälta materialet, medan vattenskärning använder en högtrycksvattenstråle för att fysiskt skära igenom materialet.

När det gäller vilken metod som är bäst beror det verkligen på det specifika projekt du arbetar med. Att välja teknik bör därför utgå från vilket slutresultat du vill ha och vilken nivå på efterbehandling du måste välja. Det kan röra sig om att du kan behöva grada eller brotscha dina detaljer.

Laserskärning fungerar bäst på dessa sätt

 • Kan användas på ett större antal olika material.
 • Skärningarna är vanligtvis mycket exakta och precisa.
 • Den högeffektiva strålen kan tränga djupt in i materialet, vilket gör det möjligt att skära i tjockare material.
 • Smältrester är lätta att ta bort från materialytan.
  Nackdelar
 • Material som är känsliga för värmeskador kan inte användas med laserskärning.
 • Inte lika snabbt som vattenskärningsmetoder.

Vattenskärning och vattenstråle skärningens alla fördelar

 • Kan skära snabbare än laserskärningsmetoder.
 • Genererar mindre värme, vilket innebär mindre risk för att skada värmekänsliga material.
  Nackdelar
 • Inte lika exakt eller exakt som laserskärningsmetoder.

Om du inte är säker på vilken metod som är rätt för ditt projekt eller om vattenskärning. Genom att ompröva dina tillverkningsmetoder kan du se om det går att lösa på ett mer fördelaktigt sätt för det material du vill bearbeta. Experter på detta är wst.se som kan allt om vattenskärningsteknik. Du kan även få hjälp med gradning, finecut/micro skärning, brotchning och kantpressning av ditt material.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *