Fördelarna med att vara aktiv under graviditeten: Yoga under graviditeten

Fördelarna med att vara aktiv under graviditeten: Yoga under graviditeten

För blivande mödrar finns det många saker att tänka på och förbereda sig för. En av de viktigaste sakerna du kan göra för dig själv och ditt barn är att hålla dig aktiv och träna regelbundet. Gravidyoga är ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv under graviditeten. Den innehåller mjuka yogaställningar, andningsövningar, meditation och avslappning. Programmet är utformat och anpassat till hur kroppen förändras under graviditeten. Övningarna utförs i ett lugnt tempo enligt dina behov och förmågor. Besvär som ryggsmärtor och ömma leder kan lindras och förebyggas.

Att utöva yoga kan hjälpa dig att hantera dessa förändringar på ett hälsosamt sätt, både under graviditeten och efter barnets födelse. Gravidyogaklasser ger dig möjlighet att träffa andra gravida kvinnor och få stöd och råd från läraren som är en utbildad yrkesman.

Gravidyogaklasser kan hjälpa till att:

  • Lindra smärta i ländryggen, nacksmärta och huvudvärk
  • Förbättra matsmältningen
  • Öka energinivåerna
  • Förebygga eller behandla graviditetsdiabetes
  • Främja bättre sömn
  • Minska stress och ångest
  • Förbereder sig fysiskt och mentalt för förlossning och moderskap

Användbara andningstekniker (pranayama) som kan användas under förlossningen

Yogaställningar (asanas) anpassas eller modifieras för att passa varje kvinna beroende på graviditetens stadium. Rekvisita som filtar, kuddar och bälten kan användas för att göra ställningarna mer bekväma. Kurserna syftar till att ge varje kvinna självförtroende att lita på sin egen kropp och sina instinkter under graviditet, förlossning och moderskap. En del kvinnor fortsätter med vanliga yogaklasser efter barnets födelse, medan andra deltar i specialiserade yogaklasser för mamma och barn eller efter födseln. Dessa klasser ger dig chansen att knyta band med ditt barn i en avslappnad miljö samtidigt som du återfår styrka och energi efter förlossningen

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av yoga för att delta i en gravidyogaklass, bara en vilja att delta i några enkla övningar som är lämpliga för alla stadier av graviditeten. Meddela din lärare om du har några medicinska tillstånd som kan påverka din förmåga att delta i klassen, t.ex. högt blodtryck, epilepsi etc.”.

Det är därför viktigt att göra saker som hjälper dig att klara dig på ett hälsosamt sätt – både under graviditeten och efter barnets födelse. Att utöva gravidyoga är ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv under graviditeten samt att förbereda dig både fysiskt och mentalt inför förlossningen och moderskapet. Om du är intresserad av att delta i en klass, tala först med din husläkare eller barnmorska om du har några medicinska tillstånd som kan påverka din förmåga att delta.

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *