Dags att byta tapet? Här är allt du behöver veta

Dags att byta tapet? Här är allt du behöver veta

Att tapetsera kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och verktyg är det möjligt att klara av det själv. Det finns några saker man bör tänka på innan man börjar för att göra tapetseringen så smidig som möjligt. Här är några tips på vad man ska tänka på när man tapetserar sitt hem.

Rätt val av tapet

Innan du börjar tapetsera är det viktigt att du väljer rätt tapet. Det finns många olika sorters tapeter att välja mellan, så se till att du väljer den som passar dina behov. Om du tapetserar i ett rum med hög fuktighet, som ett badrum, välj en tapet som tål fuktighet. Om du vill ha en mer levande yta, välj en tapet med textur. Ta även hänsyn till vilken typ av mönster du vill ha. En liten rum kan framstå som större med en vertikal randmönster medan en ett stort rum kan kännas mer intimt med en varm färg och ett mönster med större mönster.

Förberedelse

Förberedelse är nyckeln till en lyckad tapetsering. Det är viktigt att ha rätt verktyg innan du börjar. Verktyg som du kommer att behöva inkluderar en skärmaskin, en tapetborste eller roller, en tapetkniv, ett vattenpass, tapetklister och tapetskydd. Du behöver också måtta ut rummet för att se hur mycket material du behöver. Kom ihåg att inte alla väggar är raka, så du kan behöva justera mängden tapet du planerar att köpa, och även göra nedskärningar på vissa ställen. Det är också viktigt att se till att ytan är ren och slät innan du börjar tapetsera.

Teknik och installation

Det finns två huvudsakliga tapetseringstekniker: ”drop” och ”straight”. Med den raka tekniken tapetserar du väggen med tapeter som ligger bredvid varandra. Med ”drop” tekniiken fjällas tapeterna längs sidorna av sidorna av väggarna. Välj en teknik som passar dig själv. Oavsett vilken metod du väljer, se till att du mäter och markerar noggrant innan du börjar så att det inte blir några misstag. När du väl börjar tapetsera se till att du arbetar jämnt och noga, det är lätt att göra fel och få bubblor eller veck i tapeten.

Tapetsering kan verka som en utmaning, men med rätt kunskap och verktyg kan det vara en rolig uppgift. Välj rätt tapet, förbered dig noga, använd rätt teknik och arbeta jämnt och noga. Om du inte orkar göra det själv kan du anlita en Tapetserare i Norrköping som kan göra ett snabbt och professionellt arbete. Annars kan du följa dessa tips så får du en lyckad tapetsering i ditt hem!

Bertil Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *